Isnin, 29 Januari 2018

TUMBUHAN HERBA TAMAN STEM

Bunga Kantan
Bunga Kantan
(Etlingera eliator)



Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
E. eliator
Nama saintifik

Etlingera eliator



KEGUNAAN:

Pokok Bunga Kantan atau juga dikenali sebagai bunga siantan merupakan sejenis pokok saka herba. Bunga pokok ini yang berwarna merah muda banyak digunakan sebagai gubahan hiasan manakala tunas bunga ini dijadikan bahan memasak dalam masakan Melayu seperti laksa dan nasi kerabu. Tumbuhan ini mengandungi banyak bahan antioksida yang amat baik untuk kesihatan.

Kunyit
Kunyit
(Curcuma longa)



Pengelasan  saintifik

Alam:
Divisi:
Tracheophyta
Kelas:
Magnoliopsida
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
C. longa
Nama saintifik

Curcuma longa


KEGUNAAN:
Kunyit merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.

Lengkuas
Lengkuas
(Alpinia galanga)




Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
A. galanga
Nama saintifik

Alpinia galanga
KEGUNAAN:
Lengkuas merupakan sejenis rizom dengan kegunaan masakan dan perubatan dan banyak digunakan di Asia Tenggara. Rupanya hampir sama dengan halia. Lengkuas merupakan tanaman tempatan di Asia Tenggara. Lengkuas sentiasa digunakan dalam masakan untuk menambah aroma seperti masakan pedas, laksa penang, sup singgang dan boleh digunakan untuk masakan goreng. Dalam bidang perubatan, lengkuas boleh melegakan sakit perut, selsema dan agen antibakteria.

Pokok Pandan
Pandan
(Pandanus amaryllifolius)




Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
P.amaryllifolius
Nama saintifik

Pandanus amaryllifolius
KEGUNAAN:
Pokok Pandan merupakan sejenis pokok yang banyak kegunaannya. Ia digunakan sebagai pewangi makanan seperti air sirap, untuk mewangikan nasi yang dimasak, digunakan dalam pembuatan kuih atau masakan lain seperti bubur kacang hijau dan dalam upacara tertentu seperti sebagai bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu. Pokok Pandan juga digunakan sebagai sumber warna hijau bagi makanan. Di Thailand, daun pandan digunakan sebagai pembalut makanan. Ayam yang telah diperap dibalut dengan daun pandan dan digril atau digoreng dalam minyak yang sangat panas, yang kemudiannya rasa daun pandan akan meresap ke dalam ayam yang dimasak itu. Daun pandan juga boleh digunakan untuk menghalau lipas.

Kesum
Kesum
(Polygonum minus)

Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
P. minus
Nama saintifik
Polygonum minus

 KEGUNAAN:
Tanaman kesum sangat popular di kalangan penduduk Malaysia sebagai bahan perencah di dalam banyak jenis makanan, terutama untuk laksa dan asam pedas. Ia juga boleh dimakan terus sebagai ulam ataupun dibuat kerabu. Secara tradisional, air rebusan daun kesum digunakan untuk mengubati masalah penghadaman, menghilangkan kelemumur di kepala dan sebagai minuman selepas bersalin. Dari segi khasiat pemakanan, kesum kaya dengan beta karotena, vitamin A, vitamin C dan juga bahan galian seperti kalium, kalsium dan fosforus. Antara kelebihan daun kesum ini ialah menguatkan daya penglihatan, menghilangkan panau,mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan dan awet muda, tonik hati, buah pinggang dan darah, mengeluarkan angin dari perut dan usus, merangsang dan melawaskan pembuangan air kencing dan pembuangan air besar, membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, sebagai stimulan serta merangsang haid. Daun kesum juga digunakan untuk merawat reumatisme, gout, radang sendi dan batu karang.


Serai Wangi
Serai Wangi
(Cymbopogon nardus)



Alam:
Divisi:
Spermatophyta
Kelas:
Monocotyledoneae
Order:
Famili:
Genus:    
Spesies:
C. nardus
Nama saintifik

Cymbopogon nardus
 KEGUNAAN:
Serai wangi biasanya ditanam di kawasan rumah atau secara komersial untuk penghasilan minyak pati yang dikenali sebagai citronella oil untuk membuat minyak wangi dan sabun. Serai wangi juga digunakan untuk menghalau serangga dan nyamuk. Serai wangi digunakan pada bahagian luar tubuh dan tidak boleh dimakan. Minyak ekstraknya boleh merawat sakit perut dan penghadaman. Serai wangi telah lama digunakan untuk menghasilkan minyak urut kerana keberkesanannya untuk mengatasi masalah kebas, lenguh, gigitan serangga dan kembung perut. Serai wangi sering digunakan dalam rawatan tradisional selepas bersalin dan ia juga membantu untuk melegakan pening kepala.


Pokok Kari
Pokok Kari
(Murraya koenigii)



Pengelasan Saintifik

Alam:
Divisi:
Magnoliophyta
Kelas:
Magnoliopsida
Order:
Famili:
Genus:
Spesies:
M. koenigii
Nama saintifik

Murraya koenigii
KEGUNAAN:
Pokok Kari sering ditanam di kawasan sekitar rumah untuk kegunaan sebagai rempah dalam masakan terutamanya dalam masakan kari. Pucuk muda daun kari boleh dijadikan ulam. Kulit pokok, daun dan akar pokok daun kari digunakan sebagai tonik. Di samping itu, daunnya juga berkesan dalam mengatasi masalah haid dan gonorea, menghilangkan rasa loya dan morning sickness bagi wanita mengandung. Daun kari dan akarnya juga baik untuk peredaran darah dan boleh bertindak sebagai sedatif. Daun kari boleh digunakan sebagai laksatif lemah untuk mengatasi masalah sembelit. Jus daun kari dapat mengatasi masalah loya, pening, cirit birit dan buasir. Daun kari juga sangat berguna bagi mengatasi masalah kencing manis, penghadaman, merawat lemah saraf, masalah gigi dan tulang di mana dengan memakan 10 helai daun kari yang segar setiap hari. Selain itu, ia boleh digunakan sebagai penghalau lalat kerana bau daun kari sangat tidak digemari si lalat. Nenek moyang kita menggunakan daun kari sebagai bahan bagi menghitamkan rambut.

Pokok Belalai Gajah
Pokok Belalai Gajah
(Clinacanthus nutans)




Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Clinacanthus
Spesies:
C. nutans
Nama saintifik

Clinacanthus nutans
KEGUNAAN:
Daun belalai gajah atau Sabah Snake Grass telah lama dikenal pasti mempunyai antioksidan yang tinggi untuk mengatasi sel-sel kanser dan mengekalkan sel-sel sihat dalam tubuh manusia. Khasiat daun tersebut mampu membantu orang yang mempunyai masalah kesihatan seperti kanser, buah pinggang, radang prostat, kolesterol, tekanan darah tinggi, asid urik tinggi, diabetes, mengurangkan risiko salur darah tersumbat, membuang toksin dalam badan di samping mengurangkan keletihan.


Cekur
Cekur
(Kaempferia galanga)




Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Kaempferia
Spesies:
K. galanga
Nama saintifik

Kaempferia galanga
KEGUNAAN:
Cekur adalah tumbuhan herba yang bersaiz kecil dan hanya mempunyai dua hingga tujuh helai daun sahaja. Pucuk muda cekur dijadikan sebagai ulaman. Rizom cekur dicampurkan dengan lada sulah, kayu manis dan madu untuk mengubati selsema. Ia dijadikan tonik untuk mengubati batuk kering dan bronkitis. Cekur juga dijadikan losyen untuk merawat sakit mata, sakit tekak, bengkak, demam, sakit dan sengal tulang. Ia popular di kalangan ibu-ibu yang baru bersalin bagi mengeluarkan angin dan menguncupkan rahim. Ia mempunyai bahan yang dapat bertindak sebagai antibakteria, antifungus, antioksidan dan anti keradangan. Di Indonesia, akar cekur digunakan untuk merawat keracunan makanan dan ulser mulut. Di India, wangian daripada cekur digunakan untuk melindungi pakaian daripada serangga. Di Filipina, air rebusan akar cekur digunakan untuk merawat sakit perut. Air rebusan turut digunakan untuk membasuh rambut bagi mengatasi masalah kelemumur dan menghilangkan rasa gatal dan pedih akibat digigit ulat bulu. Di Thailand, cekur digunakan untuk merawat sakit kepala.

Pokok Kaduk
Pokok Kaduk
(Piper sarmentosum)




Alam:
Plantae
Divisi:
Kelas:
Order:
Famili:
Genus:
Piper
Spesies:
P. sarmentosum
Nama saintifik

Piper sarmentosum
KEGUNAAN:
Daun Pokok Kaduk menyerupai pokok Sirih tetapi berbeza dengan pokok sirih, ia bukannya pokok memanjat, tetapi tumbuh di atas tanah. Kaduk ialah sejenis tanaman yang banyak digunakan sebagai perisa dalam masakan melayu seperti masak lemak terutamanya masak lemak udang dan ketam. Pucuk kaduk sedap dijadikan ulam jika direbus dan dicecah dengan sambal belacan. Air yang direbus dengan akar pokok kaduk dapat melawaskan kencing. Daunnya pula mujarab untuk merawat demam malaria dengan cara meminum air rebusannya. Air rebusan itu juga berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selesema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang. Daunnya yang ditumbuk pula boleh dijadikan ubat panau dengan cara menampal pada bahagian panau itu. 
























1 ulasan:

Nur haura afeeya berkata...

Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
�� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...